GMC Bulgaria

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Game Maker, За заинтересовани в програмиране
Namelesshero
коментар 20:43:11, 03-December-2008, Wednesday
Коментар #1

Редовен потребител

Група: Потребител
Коментари: 242
Регистриран: 25.11.08
Град: Монтана
Потребител № 1377

Темата за крадците вече виси много време в форума на обществото и смятам че това повече плаши новите членове на форума, отколкото да ги вдъхновява...

Затова реших(колкото и глупаво да звучи) да направя тема в която, който иска, да опише защо харесва Game Maker, как се е научил, какво го кара още да програмира и т.н.

За новото поколение ще кажа:
Влизаите във форума, търсете задавани въпроси, задаваите нови, питаите, разбираите и се учете! Game Maker e чудесна програма, използваите я както трябва и ще направите игра, която заслужава похвала в форума. Разбира се, преди да сте се гмурнали във форума отделете минутка да прочетете правилата smile.gif

--------------------
Current project: Time Loss ~25%(95% programming, 8% level design, 7% story, 5% sound)

Трета демо версия тук:ЦъК

Background work: Farmer John's Second Farm Empire... 60%
Next demo version coming up on 75%(v. 0.75)...
Go to the top of the page

+Quote Post
2 страници V   1 2 >  
Start new topic
Отговори (1 - 34)
TALANTO
коментар 20:53:44, 03-December-2008, Wednesday
Коментар #2

BEST ENTRY award - зад.1/2008
Икона на група

Група: VIP
Коментари: 597
Регистриран: 19.04.07
Град: Kюстендил
Потребител № 539

Аз правя игрите за удоволствие но около година не съм пускал игра точно заради краденето.
Но няма да ме спре скоро (около месец) ще пусна непубликувани игри. Не са кой знае какво но може да ги пусна с отворен код.

--------------------
"Последно: 18:05:07, 21.09.12" След две години мълчание пак проговори...
ИГРИ И ПРИМЕРИ НА САЙТА МИ!.

+Quote Post
Namelesshero
коментар 20:58:57, 03-December-2008, Wednesday
Коментар #3

Редовен потребител

Потребител № 1377

Извън темата...Хей само това ми измъдри мозъка... пък и не те та карам да пишеш....

П.П. Оfftopic-а нe e свързан с едиз...

--------------------
Current project: Time Loss ~25%(95% programming, 8% level design, 7% story, 5% sound)

+Quote Post
radoslav13
коментар 21:29:32, 03-December-2008, Wednesday
Коментар #4

Новодошъл
*

Коментари: 19
Регистриран: 16.11.08
Потребител № 1374

Извинявайте,че се меся,но пак започнахте да флудите...Нищо лично...Уж темата е за "Какво мислите за Game Maker",а не да се учим на подлог и сказуемо или нещо подобно.

От доста време съм във форума (колко,най-много 1 месец) и се научих на доста работи.Благодарение на вашата помощ и благодарение на тия,които са създали програмата мога да направя разни игри.
С програмата работя от 1 месец.Но най-много съм я използвал 5 дни,но от днес ще започна да правя някаква МАЛКА игра,а по-нататък ще ви покажа по-големичка.

+Quote Post
Hella_from_Hell
коментар 22:18:57, 03-December-2008, Wednesday
Коментар #5

Редовен бъбривко
Икона на група

Група: Администратор
Коментари: 782
Регистриран: 31.12.07
Град: Шумен
Потребител № 824

Аз се хванах с това чудо Game Maker, понеже ми попадна случайно, а и беше първата програма за правене на игри, която ми попадна под ръка. От начало ми беше много сложно, но постепенно свикнах с нея. (тогава нямах интернет и нямаше от къде, и кой да питам, и се оправях самостоятелно)
Не че няма по-добри и лесни програми за правене на игри от нея, но трябваше и там да се разучава всичко на ново и за това си останах с GM. А и човек като свикне с нещо...

--------------------
Download my games (click an image for more information and downloading):

website: rbglifestyle.hit.bg

+Quote Post
Kумчо Вълчо
коментар 22:52:55, 03-December-2008, Wednesday
Коментар #6

Иво Георгиев

Коментари: 887
Регистриран: 08.04.07
Потребител № 523

Ами и аз случайно - в някаква статия я видях, не си спомням точно.
GM ми харесва, защото на него се научих да програмирам. Иначе от техническа гледна точка е зле.
На програмирането дължа повечето знания по математика в училище, дори по български и английски (с общуването по форуми и т.н.).
Още повече, че открих, че това ми се отдава - кефи ме много да програмирам и всеки ден да се уча на нови неща в програмирането smile.gif .

+Quote Post
Suni1
коментар 22:52:49, 08-December-2008, Monday
Коментар #7

Новодошъл
*

Коментари: 32
Регистриран: 19.05.08
Потребител № 997

Браво бе, Иво tongue.gif А пък аз тъй и не се научих да програмирам. Първо борбата бе безмилостно жестока с вижъл бейсика, след това малко мъка с нет - платформата и накрая какво? : Едно голямо НИЩО! И докато си блъсках главата какво да правя реших да преведа нещо. Първото което ми хвана окото бе ГМ. Щракам си там върху бутончетата и гледам какво става - обикновено нищо не става tooth.gif Ама човек никога не знае! Сега си играя с 3Д-то. Направил съм цяло дърво hi.gif

+Quote Post
Hella_from_Hell
коментар 23:14:40, 08-December-2008, Monday
Коментар #8

Редовен бъбривко
Икона на група

Потребител № 824

Ами не е задължително да си програмист за да можеш да направиш нещо, което да мяза на игра с ГМ. Нали за това е сложено това Д&Д. Обаче поне някаква обща култура трябва да има. Поне променлива трябва да се знае какво е, както и други основни работи.

--------------------

+Quote Post
Namelesshero
коментар 19:53:30, 09-December-2008, Tuesday
Коментар #9

Редовен потребител

Потребител № 1377

Аз доскоро не знаех какво е променлива и сигурно още щях да си бия главата, докато измисля как да не мърдат обектите по движещия се екран biggrin.gif Затова посетих този форум(все пак тук е жестоко 1a.gif )

Много ми помогнахте, благодаря, стрятегиите ми ще са "движещи" и с Mini-Map! Радвам се че дори схванах нещо от скриптовете... tooth.gif

Дерзайте!

-- Посоката, в която образованието поведе човека, ще предопредели бъдещия му живот. (Платон) --

--------------------

+Quote Post
Гост_Bowser_*
коментар 20:33:18, 10-December-2008, Wednesday
Коментар #10

Гост

Свалих Game Maker v.1 някъде през 1999-та година от един диск на списание PC World.
Тогава нищо не разбирах, все пак бях на 8-9 години, и се чудех как с това чудо се правят игри (тогава беше един малък floating toolbar biggrin.gif)
Правех разни игри които се играят сами... даже още си ги пазя повечето ^^
След време, като имах вече нет, свалих по-новите версии и постепенно с годините се научих.

Заниманията ми с Game Maker подобриха много оценките ми по Математика и улесниха много изучаването на езици като C biggrin.gif
Правенето на игри винаги е било моя мечта и искам да ставам все по-добър и по-добър, дори ако мога ще изкарвам някой лев от това "хоби" в бъдеще.
Мисля скоро време да започна да разучавам библиотеката Allegro за C++ (или нещо друго, ще видим).
Game Maker малко започва да ме ограничава вече, даже не знам дали ще успея да завърша Purple...

+Quote Post
Гост_Bowser_*
коментар 21:44:23, 10-December-2008, Wednesday
Коментар #11

Гост

Щото ме мързи и съм свикнал на GM biggrin.gif
И аз си мислех че има безброй възможности...
Но скоро като започна работа свързана с програмиране, ще посвикна набързо.

+Quote Post
Kумчо Вълчо
коментар 21:50:48, 10-December-2008, Wednesday
Коментар #12

Иво Георгиев

Потребител № 523

Не, ясновид biggrin.gif

Иначе лесно се свиква с езици за програмиране (особено C-подобни) ако си добър на GML smile.gif

Като става въпрос за C++, няма как да не се включа и аз. Предлагам (отново) Irrlicht за 3д неща (той е енджин)
SFML е страхотна библиотека, която изключително много опростява cross-platform писането на игри, ползващи OpenGL. Не ползваш директно интерфейса на OpenGL, но за сметка на това интерфейса на тази библиотека е много по-лесен и пак можеш да го комбинираш с OpenGL.
Също SDL е добра, защото е крос-платформена, лесна и удобна.

+Quote Post
eagle007
коментар 23:01:22, 10-December-2008, Wednesday
Коментар #13

Новодошъл
*

Коментари: 31
Регистриран: 21.08.08
Потребител № 1214

Ако ще програмирате игри със C++ трябва ви Dark GDK game еngine (Game development kit) и разбира се Visual Studio 2008. Те улесняват правенето на 3d игрите със C++ аз поне съм много доволен от Dark GDK.
А що се отнася до Game maker - добра програма, но до един етап. Твърде е ограничен- пример - слагам повечко обекти в room-а и ми срива FPS-то, освен това прави безпричинни бъгове. Но като за начало е перфектната програма.

+Quote Post
Kумчо Вълчо
коментар 23:18:59, 10-December-2008, Wednesday
Коментар #14

Иво Георгиев

Потребител № 523

Не, Visual Studio е MS простотия. Аз предпочитам Code::Blocks, и Geany + cmake.
За модели Blender.

+Quote Post
Пешо
коментар 00:46:38, 11-December-2008, Thursday
Коментар #15

Редовен бъбривко
Икона на група

Коментари: 661
Регистриран: 08.07.05
Град: Бургас
Потребител № 44

Няма никакъв смисъл да ползваме DarkGDK - пълен шит! ;) Особено път тъпия VisualStudio 2008 - прави си игрите мултиплатформени, момче. Но... physX rulz.....

--------------------

+Quote Post
Kумчо Вълчо
коментар 10:15:52, 11-December-2008, Thursday
Коментар #16

Иво Георгиев

Потребител № 523

Цитат(Пешо @ 00:46:38, 11-December-2008, Thursday) *
Но... physX rulz.....

http://icculus.org/physfs/
- НЯМА НИЩО ОБЩО С ФИЗИКА!
http://www.ode.org/

+Quote Post
Гост_Bowser_*
коментар 10:31:30, 11-December-2008, Thursday
Коментар #17

Гост

Абе за сега съм се насочил към Allegro; IDE - Dev Cpp и compiler - MingW...
Като за начало, защото ми се струва по-лесничко. А аз мразя програмирането biggrin.gif
Дано да се справя, цял ден се мъчих докато го инсталирам >.>

Айде стига толкова оф-топик.. тая тема нали уж е за Game Maker biggrin.gif

+Quote Post
Пешо
коментар 15:26:56, 11-December-2008, Thursday
Коментар #18

Редовен бъбривко
Икона на група

Потребител № 44

Ивайло, ОДЕ е най тъпия енджин.... който съм виждал, честно. Спри да спориш, Физекс е 100 пъти по добър и хардуерен, за разлика от ОДЕ. Обичам ФизЕкс. И ако не спреш да спамиш в нашия форум с твоите линукс неща, ще ме ядосаш.

--------------------

+Quote Post
Антонарсет
коментар 23:06:12, 12-December-2008, Friday
Коментар #19

Редовен потребител

Коментари: 107
Регистриран: 31.12.04
Град: София/Варна
Потребител № 22

Аз пък попаднах на ГМ в сп. "Дънлоуд" от 2002 г. май, тогава излезе тъкмо в. 5 и първи (и последен) брой на ГМ списанието. Не разбирах абсолютно нищо smile.gif Ама полека-полека със скоростта на охлюв понапреднах. Ако не беше ГМ едва ли някога щеше да им мине и бегла мисъл, че мога да се науча на нещо елементарно в програмирането на квото и да било.
Обаче много не ми харесва посоката, в която се движи ГМ под формата на йойогамес. Няма да се отплесвам сега...
Отскоро съм превключил на xna. Макар че не е многоплатформена и пр., има доста уроци и я намирам за най-сполучливия избор за мен и засега. Мечтата ми е да се отърва от уиндоус веднъж завинаги и да правя игри и програми за линукс, ама и това ще стане като му дойде времето!
Преди все смятах, че ГМ хелпът е най-загубения след тоя на Труеспейс, но като надзърнах в тоя на Вижуъл студио ГМ хелпът ми се издигна в очите twisted.gif
Препоръчвам горещо ГМ за начинаещи пишман_игрови_развивачи. От С# и С++, С човек без особени или никакви познания в областта на програмирането може да получи диария.

--------------------
Mars' Colonization 1 - в цялостна преработка... Кога ще стане и аз не знам :)

+Quote Post
Пешо
коментар 07:08:15, 14-December-2008, Sunday
Коментар #20

Редовен бъбривко
Икона на група

Потребител № 44

xna? с XNA си спечели червено в моите очи, антонарсет. xna = Microsoft.... I HATE THEM! GM is better. И на мен не ми харесва yoyogames ама какво да се прави - за това ползвам стария ГМ smile.gif
SDL, OpenGL, Allegro = multiplatform tongue.gif

--------------------

+Quote Post
Антонарсет
коментар 12:52:18, 14-December-2008, Sunday
Коментар #21

Редовен потребител

Коментари: 107
Регистриран: 31.12.04
Град: София/Варна
Потребител № 22

И аз така, ама тва е положението. ГМ издиша по вина на йойогеймс. Тия проблеми с лиценза, с близо тригодишното непоявяване на нова версия и пр. не вещаят нищо хубаво. А хна ще ми е по-лесна. Консултирах се с разни програмисти и ми препоръчаха с# вместо с++. Общо-взето по мрежата все на такива мнения се натъквам, че с++ е твърде трудно. Пък и нали казах - като се оправя с хна-то (или ако се оправя), ще мина на нещо многоплатформено.
Пък да видим, може йойо-тата да пуснат нещо хубаво... ама малко ме съмнява...

--------------------
Mars' Colonization 1 - в цялостна преработка... Кога ще стане и аз не знам :)

+Quote Post
Пешо
коментар 18:05:23, 14-December-2008, Sunday
Коментар #22

Редовен бъбривко
Икона на група

Потребител № 44

C# ? OMG.... Why... Човек... .NET, интерпретацията... Microsoft... Тези технологии са БАВНИ!!! Има ли смисъл да се махаш от GM... Мани, да не ти пука за тъпите им лицензи, аз си харесвам версия 6 и съм си довобен с нея. Като сам си напиша gamedev програма ще си я ползвам сам smile.gif игрите на версия 6 са твоя собственост, игрите на версия 7 не са. Това е. За това ползвам 6. Плюс това, като неподдържана програма ВЕЧЕ, това значи че с нея можем да правим каквото си поискаме. Така че се кефя сега smile.gif И ще продължавам. А за мен, ЙоЙо е поредното място в което ще си публикувам игрите с цел разпространение. Но не и единственото. ГМ ми е лесен =)

Но ако ще напредвам, ще е С++ и няма да е allegro! Ще бъде SDL или OpenGL.

--------------------

+Quote Post
NightelfShadow
коментар 20:44:18, 26-March-2009, Thursday
Коментар #23

Новодошъл
*

Коментари: 23
Регистриран: 25.03.09
Потребител № 1432

Мии, кво да кажа!? Вчера се регнах тук, но работя с GM от 2-3 години. Справям се добре с GML и честно казано това ми носи добри оценки по математика. Отначало не знаех какво са Variables (променливи величини) и не смеех да ги ползвам, а сега само с това се занимавам. Правя игри, за да тренирам ума си и да се забавлявам и мисля, че GML ще ми помогне при други езици. Имах един много добър енджин за top-down shooter-и, но ми се скапа харда и сега нямя и следа от .gmk-то и го има само в yoyogames. cray.gif И само защото се инатих и не пуснах .gmk за да се учат другите  mega_shok.gif

--------------------
I am a according to the gml n00b test!

Amps - Tank Warfare demo project |■■■■■■■■■| 75%

Amps - Century finished project |■■■■■■■■| 55%

+Quote Post
CFC232
коментар 10:55:52, 27-March-2009, Friday
Коментар #24

Потребител
**

Коментари: 86
Регистриран: 15.02.09
Град: пазарджик
Потребител № 1413

здравейте относно краденето(извинете че така започвам)и аз откраднах но беше неволно взех звуците от CS но незнам къде ми е бил мозъка и не съм ги писал в кредитс smile.gif но да забравим за това!
Занимавам се с ГМ от вече близо година един мой приятел ме запали по него (той има регистрация: HODOLL) научи ме как да боравя и как да правя някакви игри с него.Сега вече мога да се похваля че сум част от 'бащите' на новото поколение GM FANS и запалвам ново поколение smile.gif .ГМЛ не го знам но ще започвам да се уча на него ninja.gif minkoff.gif и........... това е за мен smile.gif

--------------------
ЗАВРЪЩАМ СЕ

+Quote Post
Пешо
коментар 16:53:42, 27-March-2009, Friday
Коментар #25

Редовен бъбривко
Икона на група

Потребител № 44

А сега отивай да учиш GML че без него определено не можеш да станеш баща на новото поколение 2D игри, че даже и на старото smile.gif

--------------------

+Quote Post
Awaken
коментар 21:04:09, 27-March-2009, Friday
Коментар #26

Enlighter
*

Коментари: 33
Регистриран: 30.06.08
Потребител № 1077

Ново поколение 2D игри?

+Quote Post
Гост_koes007_*
коментар 21:10:54, 27-March-2009, Friday
Коментар #27

Гост

Знам че не му е тук мястото, ама не можах да намеря темата....
ЗАЩО подяволите не ми исписва отговорите в темата както преди!??!?!?!
Трябва да кликам на лимкове, за да ги видя?!?!?!?!

+Quote Post
Awaken
коментар 21:26:58, 27-March-2009, Friday
Коментар #28

Enlighter
*

Коментари: 33
Регистриран: 30.06.08
Потребител № 1077

Над всички постове в дясно имаш опции избери стандартен изглед

+Quote Post
Гост_koes007_*
коментар 23:29:22, 27-March-2009, Friday
Коментар #29

Гост

Благодаря, извинявам се за спама :(
Абе няма по хубаво нещо от удоволствието че си си създал игра независимо 2D,3D или 4D( wacko.gif )

+Quote Post
CFC232
коментар 11:27:50, 28-March-2009, Saturday
Коментар #30

Потребител
**

Коментари: 86
Регистриран: 15.02.09
Град: пазарджик
Потребител № 1413

нямах предвид ново поколение 2Д игри а ново поколение фенове на гейм мейкър да са заинтересовани от програмата и от програмиране на игри с нея smile.gif друг път ще гледам да се изразявам по-точно smile.gif

--------------------
ЗАВРЪЩАМ СЕ

+Quote Post
igry
коментар 01:25:53, 10-May-2009, Sunday
Коментар #31

Новодошъл
*

Коментари: 32
Регистриран: 03.05.09
Потребител № 1445

Научих за тази програма от торент тракер ^_^" (тогава беше Гейм Мейкър 6.0+кий ^_^" ,ама компа ми трябваше да се преинсталира, т.е. ми се изгубиха файловете от компютъра, и тръгнах на ГМ 7 ^^" ) От начало гледам като гръмнат(на ГМ6), не знаех кое какво е, как функционира, какви кодове, какви 5 лева - нищо... После поогледах някой туториал който върви заедно с програмката, гледам - мнооого непознати думи на английски, но вече поне знаех как да си сложа картинка/спрайт ^^" Сега когато гледам този форум, ми се струва че разбирам много повече от преди biggrin.gif (е скриптовете и кодовите са ми слабо нещо, но ще се изуча biggrin.gif ) Имам зад себе си само 1на бъгава игра базирана на примера с топките от упътването на ГМ :S ...

--------------------

+Quote Post
Hella_from_Hell
коментар 07:04:09, 10-May-2009, Sunday
Коментар #32

Редовен бъбривко
Икона на група

Потребител № 824

Цитат(igry @ 02:25:53, 10-May-2009, Sunday) *
.... Имам зад себе си само 1на бъгава игра базирана на примера с топките от упътването на ГМ :S ...

Ами то така се почва. Някой ги мързи и примерите да погледнат и само питат за глупости и използват кодове, които изобщо не разбират какво правят.
Ако искаш наистина да се научиш на нещо, самоубочаването най-ефикасното решение. Е, нищо не ти пречи и да питаш ако нещо те затруднява прекалено много.

--------------------

+Quote Post
BEAR
коментар 10:05:55, 10-May-2009, Sunday
Коментар #33

Новодошъл
*

Коментари: 37
Регистриран: 19.01.07
Град: Варна, Каварна - с Лаптопа
Потребител № 303

Като бях 16 годишен седнах зад ГМ (не помня коя версия).
Гледам тъпо в "красивите картинки" и си блъскам главата да разбера кво става какви са тия цифри дето ми скачат тука. 3 дни по-късно я зарязах.

Две години по-късно ГМ 6.1 ми попадна като бях студент първа година. От някакъв диск "Даунлоуд БГ".
Тогава бях доста напреднал с анимация, графика, музика и там всичко което може да се ползва за правенето на игри.
Викам си: Ами егати трябва го науча.
Защо?
Защото ме кефи.
Може и нищо да не печеля от ГМ (което е много вероятно) ама поне имам някакво занимание, пък и ако други се кефят на моите игри - повече не ми трябва.

Както и да е.. погнах го аз... с ония рейсър от туториалйте. Почнах си правя моя версия на него!
Бъгава до небето biggrin.gif (очаквано де)! Още я пазя с всичките си стари шитни. Някой ако му се плаче от смях мога да му пратя biggrin.gif. Като идват приятели им пускам някой от тия бъгавщини да се хилят малко smile.gif.
И от там лека полека взех да научавам ГМЛ, кое какво прави и сам се оправях.
Чак към 2005 се регистрирах в английското GMC(и 2 години по-късно тук).
Закъснявах за лекции докато си блъсках главата как да оправя това-онова smile.gif. Или вися до сутринта пак човъркайки нещо по игрите ми. (то и сега го правя това)

Карам с ГМ 6.1. Свикнах с него. То сега има маса сайтове с готови ГМЛ кодове. Аз обаче сам си пиша мойте исторйи от нулата.
Водещата ми идея е: Поне аз съм го писал знам какво прави и как работи.
Сега и DarkBasic тътря. Там съм още индйанец, ама почвам да ги стоплям нещата.
Две нови игри на ГМ може да пусна към края на лятото (зависи колко свободно време ще имам от работа).
Ух, дълг пост. Хайде чао засега.

--------------------
Bulgarian Game Makers RULE!

+Quote Post
Пешо
коментар 04:41:57, 13-May-2009, Wednesday
Коментар #34

Редовен бъбривко
Икона на група

Потребител № 44

С декомпилатора - отдавна има решение, GDG07- Виж форума НОВИНИ. Като си завършиш играта я прати за анализ на антивирусните компании за да може всичко да е наред (И индивиди като Хелла да спрат да пищят повече smile.gif)

--------------------

+Quote Post
gep_150
коментар 07:22:08, 13-May-2009, Wednesday
Коментар #35

Редовен потребител

Коментари: 241
Регистриран: 27.04.08
Град: София
Потребител № 959

Ехх този Game Maker.Как си лети времето с него.

За пръв път се сдобих с него от един приятел.Исках да правя нещо на компютъра докато съм...и незнам защо това нещо исках да са игри.Един приятел ми даде програмата...мисля беше 6 некупена и аз я вклюих.Седях като неандерталец първите 2 минути след което започнах да разглеждам и да зацепвам горе долу кое за какво е.

После включих и примерите там с колите,пакмана,астероидите(махнах тези функции които са от платената версия за да мми тръгне biggrin.gif) и постепенно започчнах да зацепвам за какво става въпрос.

Игрите ми са бъгави ама какво да се прави...толко си мога :(

--------------------
Ученик:Единно Средно Технологично Училеще по Електронни Системи към Техническия Университет гр.София
За първа година в 10 клас

-Block Mine - 100% completed Линк към играта
-Block Heap - 50 % completed Линк към играта
-Block Maze - 90 % completed Линк към играта
-Falling Asteroids - 50 % completed Тука вече няма линк.-Проекта е непубликуван-
-Block Circle TD - 20 % completed
-stopped for now-
-nMemories - 15 % completed[/size][/color]-working on it-

+Quote Post

2 страници V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 11:31:35, 15.09.25